Akademia gotowania to nowy projekt w Centrum szkoleń MG-edu, który powstał z myślą o wszystkich osobach, które nie mają zbyt dużej wiedzy z zakresu podstaw gotowania.

Dlaczego „Akademia gotowania”?

Nasza placówka,  opracowując strategię szkoleniową na zlecenie zewnętrznej instytucji, przeprowadziła w pierwszej połowie 2017 roku badania ankietowe wśród młodych osób między 18 a 25 rokiem życia. Badanie polegało na  sprawdzeniu stopnia świadomości młodych ludzi z zakresu samodzielnego życia.

Analiza ankiet pokazała dobitnie, iż spora grupa młodych, mieszkająca wspólnie z rodzicami nie ma  nawet podstawowej wiedzy i umiejętności dotyczących codziennych obowiązków domowych! Na przykład ankietowani, którzy w swoim rodzinnym domu nie musieli przygotowywać posiłków, mają problem z przygotowaniem nawet najprostszych dań, a ich wiedza o produktach, kuchni i gotowaniu jest po prostu minimalna.

To właśnie przede wszystkim do osób, które boją się że przypalą nawet  „wodę na herbatę” skierowany jest nasz projekt! Ale nie tylko do nich! Zapraszamy wszystkich, którzy próbują zmierzyć się ze swoimi kulinarnymi wyzwaniami…

„Akademia gotowania” to warsztaty kulinarne online.

Na stronie baza wiedzy znajdziecie teoretyczne zagadnienia dotyczące gotowania. Takie podstawy, które przydadzą się każdemu początkującemu adeptowi sztuki kulinarnej.

Na stronach akademii gotowania znajdują się najróżniejsze przepisy – na przystawki, dania obiadowe, śniadania, ciasta i desery. Potrawy te można sporządzać zarówno na co dzień jak i od święta. Zachęcamy do korzystania z przepisów i przesyłania w komentarzach ich własnego wykonania 🙂

Celem tego projektu jest pokazanie jak łatwe i przyjemne może być przebywanie w kuchni. Wystarczy włożyć w codzienne kuchenne zajęcia trochę wiedzy, sporo chęci i ogromną dawkę miłości do tego co się robi lub osób dla których gotujemy! 🙂

Nasze motto: Gotowanie jest dziecinnie proste – wystarczy tylko chcieć

Dopiero zaczynamy, dlatego prosimy o wyrozumiałość i wszelkie opinie, gdyż te pozytywne nas motywują bardzo, a te z uwagami jeszcze bardziej.Trochę teorii, sporo praktyki  – to wszystko znajdziesz na naszej stronie.

Dołącz do nas, a kuchnia przestanie być dla Ciebie czarną magią!

Rady dla początkujących:

  1. Gotuj według własnych, ulubionych smaków – nie wszystko co podajemy w przepisie przypada Ci do gustu – spokojnie zamień jeden  produkt na inny!
  2. W kuchni baw się smakami, dodawaj do dań różne dodatki, zmieniaj przyprawy i zioła, dzięki temu za każdym razem możesz stworzyć coś nowego, odkrywczego!
  3. Gotując – nie panikuj! Naprawić można wiele „popsutych” potraw. Do przesolonej zupy wystarczy dodać surowego ziemniaka, a ze zważonej kremówki możesz zrobić pyszny krem 🙂

Przepisy na przedstawiane potrawy pochodzą z książek kucharskich, starych zeszytów z przepisami od babć i ciotek, inspirowane są również daniami z internetu. Wszystkie zdjęcia dań, które tu znajdziesz są wykonane przez nas, są objęte prawami autorskimi na podstawie odpowiednich ustaw.

Zapraszamy