Jagodzianki – najlepsze bułeczki drożdżowe

Jak upiec bułki z jagodami? Jagodzianki to jedne z ulubionych bułeczek drożdżowych mojego syna. Najlepiej robić je oczywiście ze świeżych owoców, ale ponieważ to krótki okres w roku można przygotować je z jagód mrożonych. Zapach jaki roznosi się w czasie pieczenia tych drożdżówek jest po prost wspaniały 🙂 Do przygotowania jagodzianek oprócz odpowiednich składników potrzebna…

Czytaj więcej

Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem

Jak przygotować szybką sałatkę z ryżu i kurczaka? Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem nadaje się na kolację i świetnie sprawdza jako sałatka na każdą imprezę. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe i zajmuje niewiele czasu. Do przygotowania potrzebne będą składniki, garnek, miska, patelnia i około 30 minut czasu. Składniki: 2 piersi z kurczaka 150 g…

Czytaj więcej

Omlet z szynką, kabanosem i serem

Jak przygotować omlet? Omlet jest potrawą sporządzoną na bazie jajek. Taki placek jajeczny z różnymi dodatkami. Podawany na śniadanie jest smacznym i pożywnym daniem. Można go łączyć z ulubionymi dodatkami np. serem,  kiełbasą, warzywami, ziołami. Do przygotowania omletu potrzebne będą odpowiednie składniki, patelnia, miska. Czas przygotowania około 15 minut. Składniki: 6 jajek 1 łyżka masła…

Czytaj więcej

Domowe frytki z piekarnika

Jak zrobić frytki z piekarnika? Domowe frytki wcale nie muszą być niezdrowe. W wersji z piekarnika z przyprawami zawierają znacznie mniej kalorii. Można je zrobić z różnych warzyw, marchewki, buraków, batatów i oczywiście z ziemniaków. Do przygotowania frytek z piekarnika potrzebna będzie miska, deska, nóż, obierak, piekarnik i przyprawy Składniki: Dowolne warzywa 2-3 łyżki oliwy…

Czytaj więcej

Surówka zielona – z kapusty białej, ogórka i pietruszki

Jak zrobić surówkę z kapusty białej na zielono? Surówka zielona z kapusty białej z dodatkiem ogórka zielonego i pietruszki może być podawana do każdego dania obiadowego. Przygotowanie takiej surówki jest banalnie proste i bardzo szybkie. A dodatkowo surówka z białej kapusty jest bardzo zdrowa. Kapusta biała jest niskokaloryczna, zawiera sporo witaminy C, witamin z grupy…

Czytaj więcej

Pasta z jajek

Jak przygotować pastę jajeczną? Pasta z jajek nadaje się idealnie jako dodatek do pieczywa na pierwsze czy drugie śniadanie. Można jej użyć również do przygotowania przekąsek na imprezę. Dzisiaj pasta z jajek z szynką i szczypiorkiem. Do przygotowania potrzebny będzie malakser, miska, garnek, nóż i deska oraz odpowiednie składniki. Czas przygotowania około 30 minut (wraz…

Czytaj więcej

Sałatka z pieczonym łososiem

Jak zrobić sałatkę z łososiem? Sałatka z pieczonym łososiem to pomysł na wykorzystanie pozostałego z obiadu łososia> Do sałatki nadaje się łosoś pieczony czy grilowany, a nawet kawałki łososia wędzonego 🙂 Oczywiście za każdym razem smak sałatki będzie inny. Przygotowanie to 10-15 minut. Składniki: mix sałat pomidorki koktajlowe kawałek pieczonego łososia czerwona cebula jogurt naturalny…

Czytaj więcej

Mizeria z zielonego ogórka

Jak przygotować surówkę z zielonych ogórków? Mizeria z zielonego ogórka to rodzaj surówki podawany do obiadu. Nadaje się przede wszystkim do dań mięsnych. Najlepiej smakuje w sezonie ogórkowym, kiedy można bez problemu kupić ogórki gruntowe. Taki smak lata i wspomnienie dzieciństwa. Do jej wykonania nadają się również ogórki szklarniowe, dlatego też można uznać ją jako…

Czytaj więcej

Jajecznica ze szpinakiem

Jak zrobić jajecznicę ze szpinakiem? Jajecznica ze szpinakiem to propozycja za zdrowe i pożywne śniadanie. Szpinak jest bardzo zdrowym warzywem zielonym. Obniża ciśnienie tętnicze i poziom złego cholesterolu we krwi, redukuje ryzyko zachorowania na nowotwory, zwiększa odporność, chroni nas przed szybkim starzeniem się komórek. Zawiera sporo witamin z grupy B, K a także C, E,…

Czytaj więcej