Jak zrobić surówkę z kapusty białej na zielono?
Surówka zielona z kapusty białej z dodatkiem ogórka zielonego i pietruszki może być podawana do każdego dania obiadowego.
Przygotowanie takiej surówki jest banalnie proste i bardzo szybkie. A dodatkowo surówka z białej kapusty jest bardzo zdrowa. Kapusta biała jest niskokaloryczna, zawiera sporo witaminy C, witamin z grupy B, A, E, K i rutyny, oraz składników takich jak wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy.
Do przygotowania surówki oprócz składników potrzebny będzie malakser (lub nóż, deska i tarka) oraz miska
Składniki:
- 1 mała biała kapusta lub połowa większej
- 1 – 2 ogórki zielone
- 1 pęczek pietruszki lub koperku
- Przyprawy: sól, pieprz, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, cukier
Etap wykonania:
Kapustę bardzo drobno szatkujemy, ogórka ścieramy na tarce na grubych oczkach, zieleninę drobno siekamy. Do wykonania tej surówki można użyć do tego malaksera, gdzie wszystkie składniki szatkujemy razem.
W miseczce łączymy wszystkie przyprawy na sos i gotowy mieszamy z warzywami. Doprawiamy do smaku.
Porady:
- Do sosu można użyć gotowej oliwy z octem balsamicznym