Jak ugotować rosół w szybkowarze?
Rosół z szybkowara to bardzo pożywna i szybka do przygotowania zupa. Smak takiego rosołu jest zupełnie inny, a niżeli w przypadku wolno gotowanego. Rosół z szybkowara ma bardziej intensywny smak i aromat, jest klarowny i esencjonalny.
Przygotowanie i gotowanie go to około 30 minut. Oczywiście musimy dać czas na ostygnięcie szybkowara 🙂
Składniki:
- 1,5 kg tuszka kurczaka
- 250-300 g włoszczyzny do rosołu – marchew, seler, por, korzeń pietruszki, natka pietruszki, liście lubczyku,
- 1 mocno opalona cebula biała
- Przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku,
- około 2 l wody
- Makaron
Wykonanie:
- Mięso dzielimy na mniejsze części i wkładamy do szybkowara zalewając zimną wodą
- Warzywa myjemy i obieramy, wkładamy do garnka. Dodajemy przyprawy
- Szybkowar wstawiamy na kuchenkę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15-20 minut.
- Po tym czasie szybkowar ściągamy z kuchenki i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Po otwarciu, rosół doprawiamy do smaku, przecedzamy przez sitko.
- Podajemy z makaronem, pokrojoną pietruszką i kawałkami marchewki