Jak przygotować pastę jajeczną?
Pasta z jajek nadaje się idealnie jako dodatek do pieczywa na pierwsze czy drugie śniadanie. Można jej użyć również do przygotowania przekąsek na imprezę. Dzisiaj pasta z jajek z szynką i szczypiorkiem.
Do przygotowania potrzebny będzie malakser, miska, garnek, nóż i deska oraz odpowiednie składniki.
Czas przygotowania około 30 minut (wraz z czasem gotowania jajek)
Składniki:
- 5 jajek
- 10 plastrów szynki konserwowej
- 2-3 łyżki majonezu
- Szczypiorek
- Przyprawy: sól, pieprz,
Wykonanie:
- Jajka wkładamy do garnka, lekko solimy wodę i gotujemy około 8-10 minut od momentu zagotowania
- Ugotowane studzimy i obieramy
- Całe jajka wkładam do malaksera i miksuje na gładką masę.
- Szynkę kroimy w drobną kostkę lub miksujemy wraz z jajkami.
- Dodajemy pokrojony szczypiorek, majonez i doprawiamy do smaku.
- Pastę podajemy z pomidorami lub papryką
Smacznego 🙂