Lubisz kuchnię włoską i dania z makaronem? Dzisiejszy pomysł to lazania z mięsem mielonym, fasolką i pomidorami. Wcale nie włoska, bo z dodatkowymi składnikami, ale za to bardzo smaczna.
Przygotowanie zabiera sporo czasu, ponieważ trzeba zrobić dwa rodzaje sosu, ale to domowa lazania warta jest włożonego w jej przygotowanie wysiłku.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 150 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula szalotka
- Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, zioła włoskie
- makaron do lazanii
- 150 g sera żółtego
- pomidorki koktajlowe
- Sos beszamelowy:
- 1 spora łyżka masła
- 1 spora łyżka mąki
- około 400 – 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Wykonanie:
- Mięso mielone smażymy na odrobinie oleju, dodajemy pozostałe składniki i dusimy około 15 minut.
- Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zaparzamy ją, pomału dolewamy mleko cały czas mieszając aż d utworzenia sosu o odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- W wodzie gotujemy płaty makaronu do lazanii uważając aby się nie posklejał. Najlepiej jest podgotować tylko po 2-3 płaty na raz.
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy lazanii: makaron – sos mięsno-warzywny – beszamel – ser – makaron – sos mięsno – warzywny …
- Ostatnią warstwę makaronu smarujemy pozostałym sosem beszamelowym, sypiemy serem i układamy pokrojone na połowę lub ćwiartki pomidorki koktajlowe
- Pieczemy około 30 minut, temp. 170-180 stopni