Jabłecznik na kruchym cieście z bezą to przepis, który mam już od wielu wielu lat w swoim zeszycie. Wiecie takie sprawdzone ciasto przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie 🙂
Zawsze się udaje 🙂 W okresie zimowym, kiedy jabłka w sklepach są drogie do jego wykonania używam jabłek ze słoika, które można przygotować jesienią samemu lub kupić w sklepie. Jabłecznik po upieczeniu można zamrozić, dlatego też podany przepis jest na dużą blachę, ale można go zmniejszyć o 1/3 i będzie idealny na tradycyjną blaszkę do ciasta.
Składniki:
Ciasto
- 4,5 szklanki mąki
- 60 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 375 g masła
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
- 2 słoiki gotowych jabłek lub 2 kg jabłek świeżych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki kaszy manny
Beza:
- 5 białek
- 210 g cukru pudru
Wykonanie:
- Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ciasto kruche. 1/3 jego części wkładamy do zamrażalnika. Resztą wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Białka wraz z cukrem pudrem ubijamy na lśniącą, gęstą pianę.
- Jabłka mieszamy z cynamonem i kaszą manną. Jeśli robimy jabłka sami wystarczy je obrać, zetrzeć na dużej tarce i przesmażyć z cynamonem i cukrem, po czym dodać kasze mannę i wymieszać.
- Na podpieczony spód ciasta wykładamy jabłka, na nie wylewamy ubite białka. Z zamrażalnika wyciągamy ciasto i ucieramy na tarce o dużych oczkach na całe ciasto. Osobiście połowę zamrożonego ciasta urywam na kawałki, a połowę ucieram 🙂
- Tak przygotowana blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut.
- Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem