Domowe gołąbki z szybkowara przygotowuje się dość szybko ponieważ gotowanie ich nie wymaga tak dużej ilości czasu jak gotowanie w tradycyjnym garnku. Oczywiście wcześniej musimy przygotować farsz i obgotować kapustę, ale smak domowych gołąbków na pewno zrekompensuje pracę jaką trzeba wcześniej wykonać.
Składniki
- 1 kg szynki – zmielonej
- 220 g ryżu
- 1kapusta biała
- 1 przecier pomidorowy
- 1 kostka rosołowa – opcjonalnie
- 1 szklanka wody
Wykonanie:
- Kapustę zaparzam w gorącej wodzie aby liście zmiękły ściągając je kolejno od góry.
- Ryż gotujemy w wodzie z solą
- Mięso mielimy
- Ryż mieszamy z mięsem doprawiamy i przesmażamy na patelni
- Każdy liść napełniamy farszem i układamy w garnku.
- Zalewamy wodą, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, zamykamy garnek i gotujemy do miękkości. Używając szybkowara czas gotowania jest bardzo krótki – około 15 minut po zagotowaniu zupełnie wystarczy aby gołąbki były miękkie.
- Podajemy z sosem pomidorowym, który wytworzył się przy gotowaniu.