Zupa krem z buraków z serem wędzonym

Pomysł podkradłam po programie Karola Okrasy 🙂 ale oczywiście zrobiony po mojemu 🙂 Początkowo pomysł wydał mi się dziwnym połączeniem, jednak po ugotowaniu zupy mogę stwierdzić że był genialny. Zupa krem z buraka jest bardzo syta, aksamitna, przełamana wędzonym serem. Po prostu pyszna!   Składniki: około 2,5-3 litra rosołu drobiowego (gotujemy rosół na dobrym kawałku…

Czytaj więcej

Rosół z kaczki z domowym makaronem

Rosół z kaczki jest bardzo smaczną zupą, ale dość tłustą i nie polecaną do częstego spożywania. Smak takiej zupy jest zupełnie inny od tradycyjnego drobiowego rosołku, kolor również jest ciemniejszy. Warto więc w ramach urozmaicenia ugotować taką zupę choćby na święta. A taki rosół z kaczki jako potrawa świąteczna jestem pewna że nikomu nie zaszkodzi…

Czytaj więcej

Kartoflanka – zupa z ziemniaków

Jak ugotować szybką i smaczną kartoflankę? Kartoflanka to bardzo smaczna, pożywna i rozgrzewająca zupa. Możemy ją przygotować na powstałym wywarze warzywnym lub mięsnym. Tak jak lubimy najbardziej gotować zupy 🙂 Można zrobić wywar jarzynowy z dodatkiem kiełbasy typu śląska czy podwawelska, którą dodaje się jako wkładkę. Do przygotowania potrzebujemy garnek, nóż i deskę, blender  i…

Czytaj więcej

Żurek z ziemniakami, jajkiem i kiełbasą

Jak ugotować żurek z ziemniakami? Żurek to zupa podawana tradycyjnie w okresie Świąt Wielkanocnych. Jednak żurek z ziemniakami i kiełbasą może być podawany jako bardzo pożywna zupa w ciągu całego roku. Najlepszy jest w okresie jesienno-zimowym, gdyż bardzo mocno rozgrzewa. Żurek zazwyczaj podaje się z biała kiełbasą, ale w naszym przepisie jest przygotowany na kiełbasie…

Czytaj więcej

Zupa owocowa z kukurydzianymi kluseczkami

Jak ugotować zupę owocową? Zupa owocowa to wspomnienie lata i pobytu u dziadków w czasie wakacji. Do jej przygotowania nadają się owoce zarówno świeże jak i mrożone. Dzisiejszy przepis to zupa wiśniowa z kluseczkami kukurydzianymi. Do ugotowania zupy potrzebne będą odpowiednie składniki, garnek, miska. Czas przygotowania około 30 minut. Składniki: zupa owocowa: 2 szklanki wiśni…

Czytaj więcej

Rosół z szybkowara

Jak ugotować rosół w szybkowarze? Rosół z szybkowara to bardzo pożywna i szybka do przygotowania zupa. Smak takiego rosołu jest zupełnie inny, a niżeli w przypadku wolno gotowanego. Rosół z szybkowara ma bardziej intensywny smak i aromat, jest klarowny i esencjonalny. Przygotowanie i gotowanie go to około 30 minut. Oczywiście musimy dać czas na ostygnięcie szybkowara…

Czytaj więcej

Rosół z lanymi kluskami

Jak zrobić domowy rosół? Rosół z lanymi kluskami jest bardzo pożywną i zdrową zupą. Nadaje się na zarówno na codzienny jak i niedzielny obiad. Rosół można przygotować na mięsie tylko drobiowym lub drobiowo – wołowym. Do przygotowania dzisiejszej zupy musimy posiadać odpowiednie składniki, garnek i sporo czasu. Dobry rosół to taki, który gotuje się długo…

Czytaj więcej

Zupa kalafiorowa

Jak zrobić kalafiorową? Zupa kalafiorowa może być przygotowana na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Możemy ją zabielić śmietaną lub pozostawić czystą. Z takiej bazowej zupy kalafiorowej można również zrobić zupę krem z kalafiora. Aromatycznym dodatkiem może być pietruszka lub koperek. Dzisiejsza pierwsza odsłona to zupa kalafiorowa zabielana na wywarze drobiowym. Do przygotowania potrzebne będą odpowiednie składniki,…

Czytaj więcej

Zupa ogórkowa z szybkowara

Jak ugotować ogórkową? Zupa ogórkowa jest moją ulubioną, a szybkowar to mój ulubiony garnek, ponieważ skraca bardzo mocno czas gotowania, przez co przygotowane dania zawierają znacznie więcej wartości odżywczych. Ten garnek sprawdza się do gotowania zup, dań mięsnych czy dań jednogarnkowych. Wymaga jednak odrobiny wprawy 🙂 Do przygotowania zupy ogórkowej w szybkowarze będziemy potrzebowali około…

Czytaj więcej

Zupa krupnik

Jak ugotować krupnik? Krupnik jest zupą bardzo sytą i rozgrzewającą. Idealnie nadaje się do jedzenia jesienią i zimą. Ugotować ją można na mięsie drobiowym, wieprzowym czy mieszanym. Idealnie smakuje z dodatkiem kawałków wędzonej szynki. Do przygotowania zupy będziemy potrzebowali około 1,5 godzinki czasu, odpowiednie składniki oraz garnek. Składniki: 2 marchewki 4-5 ziemniaków Kawałek selera Kawałek…

Czytaj więcej