Schabowy z ananasem i serem

Schabowy z ananasem i serem to świetna odmiana dla tradycyjnego kotleta 🙂 Dodatek różnych składników zawsze urozmaica nawet najbardziej tradycyjne i popularne potrawy. Warto od czasu do czasu zrobić małą odmianę w kuchni. Składniki: kotlety schabowe ananas z puszki ser żółty w plastrach jajko bułka tarta sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia Wykonanie: Kotlety…

Czytaj więcej

Knedel na parze z gulaszem

Knedel na parze z gulaszem to danie znane najbardziej jako czeskie. U nas bułki na parze podaje się albo na słodko z sosami owocowym lub też z sosem mięsnym. Dziś właśnie taka propozycja. Knedel na parze z gulaszem. Składniki: Na knedel 500 g mąki pszennej 2 jajka 40 g drożdży + 1 łyżka cukru +…

Czytaj więcej

Pieczeń z szynki ze szpinakiem i serem

Pieczeń z szynki ze szpinakiem i serem, zapiekana w piekarniku podawana z ziemniakami i surówką to dzisiejszy pomysł na obiad. Przygotowanie takiego dania trwa około 1,30 wraz z czasem pieczenia. Pieczeń ta może mieć wiele zastosowań, smakuje bardzo dobrze podana z sosem musztardowym, jest też idealna do kanapek na zimno, pokrojona w grubsze plastry na…

Czytaj więcej

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i boczkiem wędzonym na ostro

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i boczkiem wędzonym na ostro po pomysł na smaczny obiad dla smakoszy makaronu 🙂 Składniki: 1 opakowanie makaronu typu tagliatelle 0,5 opakowania szpinaku 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku oraz sól, pieprz, curry, chili 1 szklanka śmietany kremówki 6-8 plastrów boczku wędzonego 50 g sera twardego typu parmezan Wykonanie: Makaron gotujemy…

Czytaj więcej

Domowy kebab – wrapy z szaszłykiem

Domowy kebab czyli wrapy z szaszłykami z mięsa mielonego to pomysł na szybki i smaczny obiad, który zaczerpnęłam po programie mojego ulubionego kucharza Jamiego Olivera. Taki domowy kebab jest na pewno zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy, a dodatkowo dajemy tylko sprawdzone i lubiane przez nas dodatki; Składniki: 1 opakowanie wrapów  najlepiej pełnoziarnistych 0,5 kg mięsa mielonego…

Czytaj więcej

Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście kiszonej podawane z ziemniakami są bardzo smacznym i pożywnym daniem obiadowym. Dla mięsożerców żeberka będą idealne, a kto woli warzywka polecam ziemniaki z kapustą bez mięsa 🙂 Składniki: 1 kg żeberek – około 500 g kapusty kiszonej 1 cebula 2 ząbki czosnku pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, łyżka kminku, papryka słodka, troszkę…

Czytaj więcej

Kotlety mielone w sosie musztardowym

Dzisiejsza propozycja to całościowy obiad –  Kotlety mielone w sosie musztardowym:) Sos musztardowy bardzo fajnie pasuje do różnego rodzaju mięs, a jako dodatek do mielonych z ziemniakami jest po prostu rewelacyjny. Czas przygotowania całego obiadu to około 40 minut. Wystarczy dobra organizacja pracy. W czasie kiedy gotujemy ziemniaki, należy przygotować kotlety, a kiedy te się…

Czytaj więcej

Zrazy ze schabu na ostro

Jak przygotować schabowe zrazy? Zrazy ze schabu podane na ostro to nasza dzisiejsza propozycja na łatwy do wykonania obiad. Schab jest mięsem chudym, które dość szybko się przyrządza. Przygotowanie zrazików jest ekspresowe, najdłużej oczekujemy na uduszenie mięsa. Ten czas można skrócić wykorzystując szybkowar jeśli tylko taki posiadamy 🙂 Zaczynamy! Składniki: 1 kg schabu 1 marchewka…

Czytaj więcej