Lazania z mięsem mielonym, fasolką i pomidorami

Lubisz kuchnię włoską i dania z makaronem? Dzisiejszy pomysł to lazania z mięsem mielonym, fasolką i pomidorami. Wcale nie włoska, bo z dodatkowymi składnikami, ale za to bardzo smaczna. Przygotowanie zabiera sporo czasu, ponieważ trzeba zrobić dwa rodzaje sosu, ale to domowa lazania warta jest włożonego w jej przygotowanie wysiłku. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego…

Czytaj więcej

Spagetti z zielonym pesto i tuńczykiem

Spagetti na zielono? Spagetti z zielonym pesto i tuńczykiem to idealny pomysł na bezmięsny obiad. Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste, a smak rewelacyjny. Można użyć gotowego pesto lub przygotować je samodzielnie miksując bazylię z migdałami lub orzechami nerkowca, oliwą z oliwek, czosnkiem, solą i pieprzem. Wersja na szybko to dobrej jakości pesto ze słoika…

Czytaj więcej

Kluski na parze

Jak zrobić pampuchy? Kluski na parze w różnych regionach Polski mają różne nazewnictwo. Kluski na parze to drożdżowe bułeczki, które parujemy nad gorącą wodą lub przy użyciu urządzenia do gotowania na parze. Polecam opcję drugą :), posiadam takie urządzenie, które ma 3 piętra, dzięki czemu można w jednym czasie „uparować” sporo klusek. Paruchy można podawać…

Czytaj więcej

Leniwe pierogi z ziemniakami

Jak przygotować leniwe pierogi? Leniwe pierogi z ziemniakami można bardzo szybko przygotować jako bezmięsny obiad. Wyglądają jak kopytka, ale przygotowuje się je na bazie sera białego. W dzisiejszym przepisie leniwe będą z ciasta ziemniaczano serowego. Do ich wykonania możemy użyć ziemniaków pozostałych z obiadu. Czas przygotowania około 30 minut (bez czasu gotowania ziemniaków). Niezbędne będą…

Czytaj więcej

Pierogi z kuskus i bananem

Jak przygotować pierogi z bananem? Pierogi można przygotować z różnym farszem , a nasz propozycja na dziś to Pierogi z kuskus i bananem, podawane na słodko. Sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, jak i jako deser. Miłośnikami pierożków na słodko będą zapewne wszystkie dzieci 🙂 Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki oleju 200 ml…

Czytaj więcej

Pierogi ruskie

Jak przygotować tradycyjne pierogi ruskie? Pierogi ruskie to bardzo popularne w Polsce danie mączne, składające się z cienkiego ciasta pszennego z nadzieniem serowo ziemniaczanym. Do przygotowania pierogów niezbędne będą odpowiednie produkty, stolnica, wałek do ciasta, miska i garnek, patelnia. Czas przygotowania około 1 godziny. Składniki: Na ciasto: 2 łyżki oleju 500g mąki 200 ml gorącej…

Czytaj więcej

Pierożki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Jak przygotować pierożki z kapustą kiszoną? Pierogi można nadziewać praktycznie każdym farszem, dziś proponujemy pierożki z kapustą kiszoną i pieczarkami. Do przygotowania pierogów potrzebne będą odpowiednie składniki, miska, garnek, patelnia, nóż i deska, wałek, szklanka do wykrawania kółek na pierogi. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 2 łyżki oleju 200 ml ciepłej wody Farsz 200 g…

Czytaj więcej

Kluski kładzione

Jak przygotować kluski kładzione? Kluski kładzione mogą stanowić dodatek do obiadu podawany zamiast ziemniaków lub też być samodzielnym daniem. Dzisiejsza propozycja to kluski kładzione zanurzone w masełku i tartej bułce. Przygotowanie ich jest bardzo proste i szybkie. Do przygotowania potrzebujemy składniki, miskę, cedzak, mieszadło lub blender z końcówką do ubijania piany, garnek, patelnię. Czas przygotowania…

Czytaj więcej