Ciasto z musem czekoladowym

Ciasto z musem czekoladowym polecam do niedzielnej popołudniowej kawy 🙂 Delikatny biszkopt przełamany krakersami i bardzo delikatny krem – mus na bazie śnieżki, mascarpone i nutelli. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 170 g cukru 1 cukier waniliowy 190 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 małe dżemy lub jeden duży 1 opakowanie krakersów Krem:…

Czytaj więcej

Ciasto mleczna kanapka

Ciasto mleczna kanapka jest bardzo podobne w smaku do sklepowych batoników. Ale… wychodzi znacznie taniej i jest bardziej naturalne, bo dobrze wiemy z jakich składników je przygotowujemy. Ale uwaga, delikatny biszkopt, pyszny mleczny krem i czekolada na górze sprawia, że trudno skończyć na jednym kawałku 🙂 Składniki: Biszkopt: 6 jajek 170 g cukru 1 cukier…

Czytaj więcej

Torcik czekoladowo owocowy

Jak zrobić szybki i smaczny tort? Proponujemy Torcik czekoladowo owocowy, który może być wykorzystany na dowolną okazję a nawet bez okazji :). Jest bardzo smaczny i lekki. Świetnie się kroi. Krem śmietanowy z dodatkiem masy malinowej smakują wybornie. Torcik jest zbalansowany w smakach – nie za słodki, nie za kwaśny. Składniki: Biszkopt: 6 jajek, 190…

Czytaj więcej

Sernik na zimno

Sernik na zimno z galaretką jest ciastem, który świetnie sprawdza się w upalne dni, ale także dobrze smakuje w okresie jesienno-zimowym, kiedy to mamy ochotę na odrobinę lata 🙂 Jego przygotowanie trwa około 1,5 godziny. Aby skrócić ten czas możemy zamiast piec spód biszkoptowy użyć gotowych biszkoptów i zrobić w formie ciasta lub deseru. W…

Czytaj więcej

Biszkopt z kremem i owocami

Jak zrobić delikatny biszkopt z owocami? Biszkopt z kremem i owocami to przepis, którym zachwycimy domowników i gości. Ciasto nadaje się idealnie na różnego rodzaju imprezy, jest też fantastyczne do popołudniowej kawy. Słodkość masy z różnorodnością smaków owoców. A to wszystko na delikatnym biszkopcie. Polecam 🙂 Składniki: Biszkopt: 4 jajka 100 g cukru 100 g…

Czytaj więcej

Ciasto brzoskwiniowe

Jak zrobić ciasto brzoskwiniowe? Ciasto brzoskwiniowe choć wydaje się bardzo pracochłonne jest proste do wykonania. Do popołudniowej kawy będzie smakowało każdemu łasuchowi, a podane gościom zachwyci ich kubki smakowe. Ciasto ma trzy warstwy – biszkopt z kawałkami czekolady, masę brzoskwiniowo – budyniową oraz bitą śmietanę 🙂 Składniki: Ciasto: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka…

Czytaj więcej

Ciasto z drażami

Ciasto z drażami to kolorowy placek biszkoptowy z masą czekoladowo-orzechową i bitą śmietaną. Bardzo ciekawym akcentem jest dodatek kolorowych drażetek, które przełamują delikatność ciasta chrupiąc w trakcie jedzenia 🙂 Składniki: Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana 0,5 l śmietany 30 lub 36 % 2 łyżki…

Czytaj więcej

Ciasto czekoladowe na biszkopcie

Ciasto czekoladowe na biszkopcie, to połączenie biszkoptu i masy na domowy blok czekoladowy. Przepis ten pochodzi ze starego notatnika z przepisami. Ciasto wychodzi bardzo słodkie, co może przeszkadzać dbającym o linię, ale za to ma niesamowity smak – smak dzieciństwa 🙂 Składniki: Biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku…

Czytaj więcej

Biszkopt „Cioci Madzi”

Jak upiec dobry biszkopt? Biszkopt z tego przepisu wychodzi mi zawsze puszysty i wysoki. Przepis ten dostałam dawno temu od cioci Madzi i od tamtej pory nie mam problemu z ciastami biszkoptowymi. Polecam jako bazę do wszelkich ciast z masą oraz tortów. Do przygotowania ciasto potrzebne będą odpowiednie składniki, robot, tortownica lub inna forma do…

Czytaj więcej

Ciasto z brzoskwiniami i kremem

Jak upiec delikatne ciasto z brzoskwiniami? Dzisiaj przepis na ciasto z brzoskwiniami. Ciasto zrobione na delikatnym biszkoptowym spodzie, przekładane kremem z bitej śmietany, z kawałkami brzoskwini. Ciasto delikatne i wilgotne, najlepsze drugiego dnia 🙂 Do wykonania ciasta będziemy potrzebowali około 1,5 godzinki czasu, odpowiednie składniki oraz sprzęt: robot kuchenny do przygotowania ciasta, prostokątną tortownicę, papier…

Czytaj więcej