Jak upiec domowy chleb?
Chleb pszenny wbrew pozorom jest bardzo łatwy do upieczenia w domu. Wystarczy odpowiednio przygotować ciasto, przeczekać czas jego wyrastanie i otrzymujemy pięknie pachnący chleb pieczony w domu.
Do przygotowania chleba oprócz kilku składników potrzebna będzie miska i ewentualnie robot z hakiem do ciężkich ciast. Czas przygotowania około 2,5 – 3 godziny
Składniki:
- 600 g maki pszennej 650
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli i cukru
- 1 łyżka oleju
- 310 ml wody
Wykonanie:
- Przesianą mąkę łączymy w misce z drożdżami, cukrem i solą.
- Dodajemy ciepłą wodę i mieszamy ręką lub za pomocą miksera.
- Dolewamy oliwę i wyrabiamy ciasto około 8-10 minut.
- Gotowe ciasto chlebowe obsypujemy mąką i pozostawiamy w misce do wyrośnięcia około 1,5 – 2 godziny
- Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę, formujemy chleb, nacinamy i pieczemy około 40-45 minut
Porady:
Aby otrzymać chleb okrągły jak na zdjęciu, do jego uformowania możemy wykorzystać durszlak, do którego wkładamy bawełnianą ścierkę posypaną mąką. Wyrobione ciasto przekładamy na ścierkę i zawijamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto po 1,5 – 2 godzinach przekładamy na blachę,bezpośrednio z durszlaka. Delikatnie nacinamy boki.